Ridurile… varful icebergului!

Ce sunt și cum se formează ridurile?

Stresul oxidativ apare atunci cand moleculele pierd electroni care pot crea radicali liberi. Cantitatile crescute de radicali liberi fiind foarte reactivi chimic pot distruge celulele si pot deteriora ADN-ul (acidul desoxiribonucleic care formeaza codul genetic celular), structurile proteice si lipidice. Zilnic suntem expusi factorilor de mediu care acționează constant aducând radicali liberi dar și factori toxici în interiorul celulelor noastre. Pielea este primul organ expus la toți acești factori de mediu. Modificarile oxidative pot contribui la patogeneza reactiilor alergice cutanate, care sunt una din cauzele principale ale imbatranirii pielii dar acționează și direct asupra celulelor îmbătrânindu-le. Inflamatia este și ea o sursa interna de specii reactive de oxigen (radicali liberi) care vor contribui impreuna cu cei externi la procesele de imbatranire sau chiar la aparitia cancerului, aceștia pot provoca alterarea pielii compromitand astfel integritatea epidermei. Bariera defectuoasa a pielii promoveaza sensibilitatea sa la iritatii si boli, in timp ce pierderea colagenului, elastinei și degradarea matricei conduc la reducerea structurii si fermitatii tesuturilor. Acest proces determina in cele din urma aparitia ridurilor si provoaca modificari topografice ale pielii care avanseaza odata cu varsta. Nivelul homocisteinei crescute, de asemenea, poate duce la imbatranirea prematura a pielii. Nu în ultimul rând funcționarea defectuoasă a diferitelor organe sau sisteme va determina acumularea de metaboliți toxici și afectareaimplicită a pielii. Dezechilibrele endocrine în care anumiți hormone sunt deficitari și alții în exces acționează direct asupra structurilor dermice și implicit favorizează apariția ridurilor. De aceea bătrânii care au evident sistemul hormonal în limite inferioare de funcționare au atâtea riduri. Contează și structura musculară pe care se așează această piele, un muschi tonifiat întinerit va pune în evidență piela, un strat de grăsime flască va determina un aspect îmbâtrânit. Alimentația incorectă, lipsa nutrienților regenerativi va avea de asemenea consecințe estetice.

 

Sunt ridurile de mai multe tipuri?

Da, riduri de expresie care se formeaza in coltul ochilor, ridurile frunții care apar la persoanele mai expresive, cele dintre sprâncene, ridurile din jurul gurii, cauzate de hipertonia muschilor ce inconjoara gura, accentuarea șanțurilor nazolabiale datorită lipsei de tonus a pielii, oricum cu înaintarea în varsta buzele se subțiază și se ridează. Desigur, nu ar trebui să ne preocupe doar fața, pielea întregului corp se degradează calitativ, se ridează, prezintă lipsă de tonus și vitalitate, devine din ce în ce mai flască împreună cu musculature, abdomenul și fesele se lasă și în loc să fie pline de vitaliate, atârnă…


 

Ce greșeli facem astfel încât fără să știm grăbim apariția ridurilor? Cele mai frecvente sunt expunerea excesivă neprotejată la factorii nocivi de mediu, ultraviolete, fum de țigară, gaze de eșapament, lipsa somnului, hidratarea neadecvată, toți uităm să bem apă și ne-am obișnuit în acest dezechilibru hidric, alimentație bogată în conservanți, prăjeli, dezechilibrată calitativ și cantitativ, lipsită de nutienți de calitate, vitamine și minerale, excesul caloric, dulciurile rafinate și grăsimile animale duc la apariția prematură a ridurilor dar și a multor alte probleme de sănătate, practic nu doar la îmbătrânirea pielii ci a tuturor organelor.

 

Ce ar trebui să facem astfel încât să întârziem apariția ridurilor?

Opriți de urgență fumatul, limitați consumul de alcool cât mai mult posibil, dormiți suficient dar somnul să fie de calitate, profund și regenerativ, asta ține evident de foarte multe variabile (statusul neuromediatorilor, hormonologie, nutrienți, ce și cât mâncați la culcare), nu exagerați cu petrecerile nocturne, acestea să fie cât mai rare, aveți grijă la consumul toxicelor, dacă acesta nu poate fi evitat, măcar alegeți câte o cură de detoxifiere celulară și regenerare după o periodă de exces, meritați să vă protejați. Alegeți o alimentație bogată în proteine de calitate, fructe, legume și verdețuri proaspete și cât mai puțin preparate. Măsurati-vă enzimele de detoxifiere și statusul oxidării corpului apoi faceți diferite cure de regenerare/stimulare a mecanismelor celulare de detoxifiere. Hidratați-vă cât mai corect! Fiți fericiți de dimineața până seara!

Sunt eficiente remediile naturale antirid? (mastile cu diverse legume, fructe, uleiuri etc),

Desigur că sunt utile orice remedii aplicate la exterior cu scop de a curăța și proteja însă trebuie să înțelegem că acțiunea de regenerare trebuie să se adreseze stratului profund unde se formează celulele noi. Aici putem acționa din interior. Trebuie să creem un mediu propice acestei regenerări, cât mai protejat de toxice, de acțiunea radicalilor liberi, să aducem la dispoziția acelor celule o constelație variată de vitamine, minerale și mai ales un mediu propice hormonal.

Este importantă alimentația când vorbim de riduri?

Evident, este un component important. Ea trebuie să aducă materie primă folosită în regenerarea celulară, dacă aceasta este de calitate, atunci și pielea va fi de calitate. Desigur este important și cum sunt utilizate acesti nutrienți și asta depinde de polimorfismul genetic al fiecaruia dintre noi, dar și de raportul dintre diferiți hormoni. O testare a hărții genetice ne va spune ce trebuie să facem exact pentru a aduce potențialul de regenerare la maxim și un studiu al valorilor hormonilor precum și a rapoartelor dintre aceștia va ghida specialistul în Age Management în elegerea celei mai personalizate terapii de întinerire.

Care sunt ingredientele din produsele cosmetice cu o bună eficiență antirid?

Sunt eficiente produsele care reușesc să penetreze pielea și să aducă la acest nivel nutrienți, vitamine, dar mai ales să echilibreze balanța hormonală. În sfârșit, sunt bune produsele cosmetice care curăță porii, efectuează un scrubbing, și hidratează stratul extern dar a presupune ca pot avea effect antiaging produse aplicate la exterior este de-a dreptul naivitate chiar dacă strategiile lor de marketing ne fac să credem altceva.

La ce vârstă să începem să folosim produse antirid?

Mai bine mă întrebați la ce vârstă să începem să ne îngrijim… la orice vârstă! Dacă vrem să menținem aspectul de 20 de ani, ar trebui să ne îngrijim să conservăm ce avem atunci. Este și mai puțin costisitor să protejăm ce avem la un moment dat decât să reversăm mult mai târziu anumite fenomene deja instalate. Deci, cu cât mai repede, cu atât mai bine! Prevenția este deci cea mai bună armă. Desigur un test genetic care vizează genele responsabile de regenerarea pielii ne poate spune cu exactitate și ce trebuie să facem și pe ce să insistăm.

În ce constau procedurile cosmetice antirid și cât sunt ele de eficiente? De la ce vârstă este bine să începem să apelăm la ele? Au și efecte negative? (botox, dermabraziune, peeling chimic etc)

În primul rând, pentru orice procedură de acest gen este bine să apelați la specialiști acreditați. Evident, orice lucru care nu merge în sensul naturii, adică a fiziologiei corpului nostru sau care aduce toxice din exterior ne supune unui grad general de risc. Acesta se naște din incapacitatea noastră de a gestiona metabolic aceste substanțe străine corpului. Ele intră în lanțurile chimice celulare de detoxifiere și produc compuși uneori în cel mai bun caz cu efecte necunoscute pe termen lung, alteori chiar cu produși extrem de toxici, chiar cancerigeni. Desigur că decizia vă aparține și uneori toți ne bucurăm de efectele extrem de rapide ale unor substante dar ce impact au ele asupra sănătații noastre? Evaluați exact cum funcționează enzimele de detoxifiere celulară și doar în acea situație pot fi luate în calcul anumite optiuni.

Dar metodele de tratament chirurgical antirid? (lifting, injectarea cu propria grasime etc)

Avantajul chirurgiei este că nu este deloc toxică, are efecte rapide, iar dacă mâna chirurgului este talentată, ne poate face foarte fericiți. Deci ele sunt eficiente și preferate și chiar se pot face dacă mai este nevoie de ajustare după o terapie Age Management sau dacă problema estetică este cauzata de un accident sau nu suntem fericiți cu forma noastră naturală. Deci mai bine chirurgie decât chimicale dar nu uita, chirurgia te face să arăți mai tânăr la exterior, restul corpului rămâne bătrân, vlăguit, bolnav, lipsit de forță. Alege în consecință să-ti întinerești tot corpul!

www.agemanagement.ro

Author: Ovidiu Penes

Share This Post On
%d bloggers like this: