Ai peste 40 de ani? Si ce daca? Nu este prea tarziu sa te apuci de sport pentru prima data!

Cercetarile publicate de French Institute of Health and Medical Research la congresul Societatii Europene de Cardiologie demonstreaza ca oamenii care se apuca de sport prima oara dupa 40 de ani au acelasi beneficiu pe termen lung ca si cei care s-au apucat de sport inainte de varsta de 30 de ani.

Studiul a cuprins 40 de barbati cu varste cuprinse intre 55 si 70 de ani si care nu aveau alti factori de risc cardiovasculari.  Zece dintre acestia nu au facut niciodata nici un fel de sport, restul de 30 au facut sport cel putin 7 ore pe saptamana timp de minim 5 ani, exercitiile constand in alergat si ciclism.

Valoarea pulsului bazal a fost asemanatoare in grupurile care faceau sport indiferent cand l-au inceput (inainte sau dupa 30 de ani) intre 57-58 de batai pe minut, evident mult diferita de valoarea obtinuta de barbatii care nu au facut sport deloc si care a variat in jurul valorii de 70/minut.  De asemnea, s-au costatat imbunatatiri bazate pe evidente in structura si functia inimii ambelor grupuri de barbati care au facut sport.

Trebuie sa stim ca exercitiile au avut efect benefic si asupra structurii osoase, masei musculare precum si asupra capacitatii de gestiune a stresului oxidativ.

Evident, exercitiile fizice singure fara o abordare holistica medicala nu pot stopa procesul de imbatranire dar il pot incetini.

Fa-ti un screeening complet cardiovascular bazat pe priincipiile diagnostice moderne ale medicinei preventive avansate, verifica activitatea inimii tale in decursul unei zile, monitorizeaza comportamentul ei in situatii de stress si efort intens, verifica parametrii sangvini si alege un life style potrivit.

Author: Ovidiu Penes

Share This Post On

Leave a Reply

%d bloggers like this: