Noile cercetari au descoperit ca dietele bogate in proteine reduc riscul de accident vascular cerebral.
O analiza condusa de Xinfeng Liu de la Universitatea de Medicina din Nanjing, China a demonstrat ca persoanele care au consumat cele mai mari cantitati de proteine de origine animala au avut un risc cu 20% mai mic de a avea un eveniment vascular comparativ cu cei care nu au consumat aceste proteine. Au fost revizuite sapte studii clinice care au cuprins 250 000 de participanti dintre care doua realizate in Japonia si unul in Suedia unde evident oamenii au avut tendinta de a consuma mai multa carne de peste, fapt care a crescut gradul de protectie (grasimea de peste datorita aportului de acizi omega a adus un beneficiu) iar rezultatele au fost publicate in 11 iunie 2014 in revista Neurology.
Cercetatorii au descoperit ca pentru fiecare suplimentare de 20 de grame de proteine zilnic, riscul de accident vascular cerebral a scazut cu 26 %.
Academia Americana de Neurologie a declarat intr-un comunicat de presa ca daca consumul populatiei de proteine de origine animala ar creste la un nivel corespunzator, mortalitatea ar putea scade cu 1,4 milioane de decese anual la nivel mondial, aici fara a adauga numarul celor care raman cu diferite grade de invaliditate in urma evenimentelor vasculare.
Cercetatorii au demonstrat ca proteinele animale reduc riscul cu 29% pe cand consumul de proteine vegetale reduc riscul cu doar 12%.
Evident, sursa de proteina trebuie sa fie o carne slaba, preparata corect si nu una bogata in grasimi saturate. Asa cum spune si Dr. Ralph Sacco, seful Catedrei de Neurologie de la Universitatea de Medicina din Miami Miller : “alegeti o carne foarte slaba si nu burgeri prajiti in grasime de porc”. Este clar ca originea proteinei face diferenta asa cum a declarat si Dr. Linda Van Horn profesor de medicina preventiva la Facultatea de Medicina Universitatea Northwestern Feinberg si ex-president al Comisiei de Nutritie al American Heart Association. Proteinele animale sunt astfel considerate surse complete de aminoacizi esentiali iar proteinele vegetale surse incomplete.
Dr. Arturo Tamayo, asistent universitar la Catedra de Neurologie Universitatea din Manitoba Winnipeg, Canada, a declarat ca pe langa aportul de proteine este important sa se tina cont si de ceilalti factori de risc dietetic si de lifestyle cum ar fi sedentarismul, fumatul, alcoolul.
Incearca sa cresti aportul de proteine animale din nutritia ta, alterneaza sursele de proteine, prefera pestele, nu exagera cand gatesti aceste produse, incearca sa scoti grasimile saturate din alimentatie, opreste fumatul si scade cat de mult poti consumul de alcool, incepe o activitate sportiva, orice iti place. Daca esti vegetarian (si nu numai) analizeaza profilul aminoacizilor din sange iar medicul tau de medicina integrata preventiva sau Age Management iti poate calcula exact nevoile nutritionale de suplimentare cu aminoacizi sau proteine astfel incat sa te pozitionezi in afara zonei de risc.