Fiecare individ este diferit si fiecare va experimenta trecerea timpului într-un mod unic

Hormonii sunt substante produse de organismul uman capabile sa inhibe sau sa stimuleze functionarea anumitor organe, fie actionand direct asupra acestor organe fie declansand sinteza sau secretia sistemelor hormonale secundare sau tertiare. Ei sunt secretati de sistemul endocrin format din totalitatea glandelor endocrine ale corpului, pentru a coordona activitatea organismului.

Fiecare hormon are specificitatea sa si rolul sau bine definit in organism. Una din caracteristicile fundamentale care defineste hormonii este aceea ca ei se leaga la un receptor specific celular pentru a declansa un raspuns.

Exista o relatie stransa intre toate componentele sistemului endocrin care actioneaza impreuna intr-o armonie sensibila, iar perturbarea secretiei unui hormon particular va influenta intregul sistem. Interesant este si faptul ca majoritatea acestor hormoni pot fi convertiti in alti hormoni in functie de nevoile organismului. Este modul in care natura mentine echilibrul hormonal.

Intregul sistem endocrin poate avea un impact semnificativ asupra capacitatii dumneavoastra de a va bucura de o sanatate viguroasa.

http://agemanagement.ro/?portfolio=screening-hormonal-barbati

Problemele care apar in timp

Studiile arata ca majoritatea adultilor au niveluri semnificativ mai mici ale mai multor hormoni esentiali in jurul varstei de 40 de ani.

Atat barbatii cat si femeile se bazeaza pe o balanta sensibila a hormonilor estrogen, progesteron, testosteron, hormoni tiroidieni, DHEA, cortizol, hormon de crestere, melatonina, etc. dar si a metabolitilor activi ai acestor hormoni. Fiecare are un rol bine definit, insa colaboreaza sinergic cu ceilalti hormoni formand un echilibru sensibil.

Nivelurile aflate in scadere ale acestor hormoni contribuie la deteriorarea lenta si constanta a sanatatii si a starii de bine: libidou scazut, scaderea energiei, scaderea masei musculare si cresterea tesutului adipos din organism, slabirea oaselelor si aparitia osteoporozei, reducerea tonusului si elasticitatii pielii, probleme de memorie, patologii cardiovasculare, insomnie, iritabilitate si modificari ale dispozitiei, precum si multe alte simptome.

Odata cu trecerea anilor, aceste simptome se accentueaza, relatia dintre ele si nivelurile de hormoni devenind si mai evidenta.

Nivelul hormonilor afecteaza vizibil functii fiziologice, sexuale si cognitive, de multe ori cu complicatii psihologice. Pana de curand, aceste modificari au fost acceptate ca parte a “imbatranirii”.

Medicina conventionala tinde sa neglijeze dezechilibrele hormonale care se dezvolta odata cu varsta atat la barbati cat si la femei. Persoanele in varsta sufera o multime de neplaceri dovedite a fi corectabile si care se pot preveni daca se fac optimizari hormonale din timp.

Numitorul comun in toate simptomele legate de varsta? Nivelurile diminuate ale hormonilor.

 

Menopauza la barbati – andropauza

Atat barbatii cat si femeile simt fenomenul de menopauza. Menopauza masculina (denumita si andropauza) este mai subtila decat omologul sau feminin. Declansata de declinul hormonilor androgeni (hormoni sexuali masculini), menopauza masculina incepe de obicei in jurul varstei de 40 de ani, nivelul de testosteron scazand cu aproximativ 2% – 3% pe an, incepand cu varsta de 30 de ani.

  • Mai subtila, nu se instaleaza brusc
  • Comparativ cu menopauza feminina caracterizata prin reducerea drastica a nivelului de estrogen, progesteron si testosteron la un moment determinat, menopauza masculina se intinde silentios pe perioade lungi
  • Barbatii sunt afectati deseori de productia in exces a insulinei si estrogenului si de deficientele simultane de testosteron liber si dehidroepiandrosteron (DHEA)
  • Diminuarea nivelurilor hormonale determina modificari ce pot afecta sanatatea fizica si mentala
  • Rezulta simptome precum: dificultate in atingerea excitatiei sexuale, erectii mai slabe, patologii cardiovasculare, crestere in greutate, osteoporoza, probleme cognitive, oboseala, depresie, schimbari emotionale, iritabilitate, anxietate, lipsa de elasticitate a pielii, dureri si rigiditate
  • Se mentine capacitatea de a produce sperma insa calitatea si numarul spermatizoizilor scade treptat pana la disparitia lor completa

Ambele sexe se lupta cu aceleasi simptome: interes diminuat pentru sex, uscaciune vaginala la femei si erectii mai slabe la barbati, probleme cardiovasculare, schimbare in compozitia corporala, cresterea in greutate, osteoporoza, declinul cognitiv, oboseala, depresie, transformari emotionale, iritabilitate si anxietate, dureri si rigiditate.

Scaderea testosteronului este dezechilibrul cel mai important la barbati in varsta. Tulburarile erectile, scaderea cresterii barbii, acumularea grasimii, reducerea masei musculare si osoase, precum si aparitia sanilor sunt toate semne ale nivelurilor scazute de testosteron.

In plus, odata cu varsta, organismul barbatilor creste conversia testosteronului in estrogen si deseori asistam la urmatoarea situatie: un barbat tipic aflat in jurul varstei de 50 de ani poate avea mai mult estrogen decat o femeie de aceeasi varsta aflata in post-menopauza, acest fapt determinand simptome precum: ginecomastia (aparitia sanilor la barbati), libidou scazut, pierderea energiei, scaderea masei musculare si acumularea de grasime, tulburari emotionale si cresterea riscului de aparitie a patologiilor cardiovasculare.

La barbati, nivelurile de testosteron diminuate pot contribui la slabirea muschiului inimii. Testosteronul nu este responsabil doar pentru mentinerea sintezei proteinelor musculare cardiace, ci promoveaza dilatarea arterelor coronare (buna circulatie) si ajuta la mentinerea nivelului sanatos de colesterol. Poate de aceea un numar tot mai mare de studii arata o asociere intre niveluri ridicate de testosteron si rate scazute de boli cardiovasculare la barbati.

Abordarea medicala conventionala

Medicina traditionala accepta faptul ca dezechilibrele hormonale cauzatoare de schimbari profunde sunt normale in procesul de imbatranire si abordeaza mai degraba ameliorarea simptomelor fara a trata cauzele, de aceea in mod traditional nu veti beneficia de o testare adecvata a nivelurilor hormonilor.

Intervalele de referinta standard pentru testosteron liber si DHEA arata ca unele niveluri foarte scazute sunt perfect “normale” la oamenii in varsta.
Nu este o coincidenta faptul ca barbatii in varsta cu un nivel scazut de testosteron si DHEA au rate ridicate de depresie, pierderi de memorie, ateroscleroza, senilitate, impotenta, colesterol crescut, obezitate abdominala, oboseala si multe alte boli asociate cu niveluri sanguine scazute de testosteron si DHEA.

Intervalele de referinta standard pentru insulina si estrogen sunt atat de largi incat majoritatea oamenilor se situeaza in asa-numita “categorie normala”.
Gamele de referinta standard indica faptul ca nivelurile periculos de mari ale insulinei si ale estrogenului sunt “normale” la barbatii in varsta (dar la fel sunt considerate ca “normale” si infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, cancerul, marirea benigna a prostatei, cresterea in greutate, diabetul zaharat de tip II, insuficienta renala si o serie de alte boli asociate excesului de insulina si estrogen).

http://agemanagement.ro/?portfolio=screening-hormonal-barbati

 

Author: Ovidiu Penes

Share This Post On
%d bloggers like this: