Intoleranta la gluten

Glutenul este o proteina din cereale precum graul, secara si orzul, care contine peptide tip gliadin. La persoanele suferinde de boala celiaca sau la cele doar intolerante la gluten, acestea pot declansa o reactie autoimuna care dauneaza vilozitatilor si peretelui mucoasei intestinului subtire.

Intoleranta la gluten sau boala celiaca: simptome

Glutenul este o proteina din cereale precum graul, secara si orzul, care contine peptide tip gliadin. La persoanele suferinde de boala celiaca sau la cele doar intolerante la gluten, acestea pot declansa o reactie autoimuna care dauneaza vilozitatilor si peretelui mucoasei intestinului subtire. Acesta in mod normal este responsabil de absoarbtia nutrientilor din alimente.

Marea majoritate a persoanelor cu boala celiacă rămâne nediagnosticată. Cele mai recente statistici arată că doar 17 % din americani cu această boală știu că suferă de ea. Cei care nu evită consumarea produselor cu gluten, pot dezvolta o serie de complicații uneori fatale, inclusiv cancer.

Durerile abdominale și balonarea sunt cele mai frecvente semne, dar conform unui studiu recent publicat de JAMA, posibilele simptome includ și constipația cronică sau intermitentă, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate (sau la copii, deficitul de creștere), oboseala, lipsa fierului, anemia, afectări ale smalțului dentar, ulceratii bucale, artrita și dureri articulare, pierderi ale densității și fracturi osoase, pubertate întârziată, infertilitatea inexplicabilă și avortul spontan, dese dureri de cap, pierderea sensibilității în mâini și picioare, tulburări de coordonare și instabilitatea, convulsii, depresie, halucinații, anxietate și atacuri de panică.

Intoleranta la gluten: ce alimente trebuie sa eviti

Persoanele cu boala celiaca declansata deja sau cele intolerante la gluten trebuie sa evite graul, secara, orzul, ovazul sau oricare din miile de produse sau ingrediente fabricate din aceste cereale.

Testarea intolerantei la gluten se poate face la Clinica de Age Management foarte simplu si fara durere, analiza identificand anticorpii produsi la nivelul mucoasei intestinale impotriva acestei molecule si in plus se poate face chiar si o analiza genetica din 2 mililitri de saliva.

Evitarea glutenului a devenit mai usoara in ultimii ani, deoarece tot mai multe companii au inceput sa produca alimente fara gluten. O noua regula promovata de Food and Drug Administration prevede ca orice alimente etichetate fara gluten, sa contina mai putin de 20 parti la milion din gluten, considerate inofensive pentru majoritatea pacientilor bolnavi de boala celiaca.

Pentru a fi in siguranta, consumatorii trebuie sa citeasca etichetele cu mare atentie pentru a identifica pericole ascunse, cum ar fi proteinele vegetale hidrolizate si sa invete sa puna intrebari detaliate cu privire la modul in care este pregatita masa, atunci cand ies in oras.

Citeste: http://www.kudika.ro/articol/expertii-kudika/36241/intoleranta-la-gluten.html#ixzz3HLI76ykd

http://www.kudika.ro/articol/expertii-kudika/36241/intoleranta-la-gluten.html

 

Author: Ovidiu Penes

Share This Post On
%d bloggers like this: