Apara-te de cancer folosind arome culinare!

Este deja bine cunoscut rolul stresului oxidativ in geneza cancerului, radicalii liberi – substante cu mare reactivitate ataca orice structura gasita in cale, membranele celulelor sau chiar codul genetic din interiorul nucleului celular. Astfel, expunerea la mediul inconjurator plin de radicali liberi fara o protectie corespunzatoare, duce zi de zi la imbatranirea prematura a celulelor si uneori chiar la aparitia celulelor canceroase. Din nefericire, stresul oxidativ actioneaza si asupra sistemului imunitar facandu-l mai putin competent si astfel celulele canceroase nu mai sunt identificate si distruse, cresc si formeaza tumori care ulterior metastazeaza.

Evident sunt analize speciale care ne arata cat de mare este aceasta distrugere celulara data de stresul oxidativ si ce masuri terapeutice antioxidative specifice trebuie urmate dar daca inca nu participi la un astfel de program, poti adauga antioxidanti naturali in mancarea pe care o consumi. Iata cateva exemple:

  • Rozmarinul adaugat la salate, supe sau alte alimente are efect antioxidant si poate ajuta in detoxifiere, indigestie si alte probleme digestive;
  • Ghimbirul, utilizat proaspat sau pulbere, consumat zilnic are efect intens antioxidant.
  • Tot din familia ghimbirului, turmericul, unul din ingredientele ce dau culoarea galbena curry-ului, are efecte antioxidante, antiinflamatorii si protejeaza impotriva dezvoltarii cancerelor, multe studii in derulare analizand rolul turmericului in preventia mai multor tipuri de cancere.
  • Usturoiul inhiba dezvoltarea infectiilor, formarea substantelor care favorizeaza aparitia cancerelor si repararea ADN ului distrus.

arome

Author: Ovidiu Penes

Share This Post On

Leave a Reply

%d bloggers like this: